jak zrobić wegański majonez

Jak zrobić wegański majonez?

, ,

jak zrobić wegański majonez

Tradycyjny majonez jest przygotowywany z jajek, ale bardzo łatwo można wykonać go z zalewy po ciecierzycy – popularnej aquafaby. Ten produkt jest nazywany wegańskim białkiem, bo zaskakująco łatwo się ubija, spulchnia i łączy składniki. Majonez z aquafaby wygląda i smakuje, jak jego tradycyjny odpowiednik, a można go wykonać w 5 minut. Dodatkowo robiąc taki majonez, wykorzystujemy zalewę po ciecierzycy, która zwykle jest w kuchni pomijana. W ten sposób nic nie marnujemy, a przy okazji zyskujemy pyszny dodatek do sałatek, a nawet ciast.

Składniki:

farmaceutka w aptece
  • 3 łyżki aquafaby
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • pół łyżeczki musztardy
  • pół łyżeczki soli
  • pół do 1 szklanki oleju rzepakowego

Przygotowanie:

Zalewę po ciecierzycy, należy wlać do wysokiego i wąskiego naczynia, na przykład do słoika i zmiksować ją do uzyskania puszystej białej masy – to zajmie dosłownie chwilę. Tu doskonale sprawdzi się blender z końcówką do ubijania.

Następnie aquafabę należy doprawić octem i ponownie ją zmiksować.

Teraz do całości można dodać musztardę oraz sól i ponownie zmiksować do uzyskania jednolitego koloru.

Teraz czas na olej, powoli i małymi partiami dolewamy go – na tym etapie nie wolno przerwać miksowania, bo majonez nie wyjdzie! Tego kroku nie można przyspieszyć, dlatego olej powinien być wlewany powoli i cienkim strumieniem. Dopiero gdy olej zostanie całkowicie wchłonięty, można dodać kolejną jego porcję. W ten sposób, nie przerywając miksowania, dolewamy olej, aż całkowicie go zużyjemy.

 

Osoby dbające o swoją dietę, dzięki aquafabie mogą przygotować wegańskie i wegetariańskie święta wielkanocne.

Polecane produkty