Sodium Saccharin – INCI

,

sodium saccharin inci

Sól sodowa sacharyny to syntetycznie produkowany środek słodzący. Jest o wiele słodszy niż tradycyjny cukier stołowy – sacharoza. W formie sodowej jest bardzo dobrze rozpuszczalna w wodzie – stąd częściowo wynika jego popularność.

Obecnie uznawany za bezpieczny dla osób stosujących produkty z jego dodatkiem w określonych stężeniach. Dotyczy to również kobiet w ciąży i dzieci. Nie powinien alergizować, chyba że ktoś wykazuje nadwrażliwość bezpośrednio na ten składnik.

farmaceutka w aptece

Sacharynian sodu w kosmetyce

Sacharynian sodu, chociaż kojarzony jest głównie z przemysłem spożywczym, bywa dodawany do kosmetyków i produktów do higieny osobistej. Ma właściwości maskujące nieprzyjemny smak innych składników. Przykładem są tu np. preparaty do pielęgnacji i higieny uzębienia oraz jamy ustnej – sodium saccharin jest bardzo popularnym składnikiem past do zębów oraz płynów do płukania. Dobrze współgra z gliceryną, która w płynach do higieny jamy ustnej zastępuje alkohol.

Polecane produkty

Sacharynian sodu w przemyśle spożywczym i w farmakologii

W przemyśle spożywczym sacharynian sodu jest oznaczany jako E954. Jest zamiennikiem cukru, dlatego znaleźć go często można m.in. w produktach typu light – ma w nich zastępować sacharozę czy fruktozę. Nie zawiera kalorii, nie jest metabolizowany przez organizm człowieka, a całkowicie wydalany. Nie dostarcza więc energii w tradycyjnym sensie, może stanowić alternatywę dla osób stosujących dietę cukrzycową lub z insulinoopornością.

Jest również szeroko wykorzystywany w produkcji produktów do pielęgnacji i higieny jamy ustnej, które co do zasady nie powinny zawierać żadnych naturalnych cukrów. Sacharynian sodowy poprawia ich smak oraz tuszuje nieprzyjemne odczucia zmysłowe.

Sacharynę sodową znajdziemy m.in. w:

Sacharynian sodu – szkodliwość

Istnieje mit, obecnie niepotwierdzony, że sacharynian sodowy jest szkodliwy dla ludzi, przyczyniając się między innymi do występowania nowotworów. Obecnie składnik ten jest dozwolony do stosowania w żywności oraz farmakologii.

Nie ma jednoznacznych danych klinicznych dotyczących wpływu sacharynianu sodu na mikrobiom jelitowy. W niektórych badaniach wykazano, że długotrwałe spożycie może mieć na niego niekorzystny wpływ, podczas gdy w innych tego nie zaobserwowano. Rekomenduje się zatem, by indywidualnie podchodzić do wyboru słodzików, tym bardziej, że jest to realna alternatywa dla osób niemogących spożywać sacharozy czy miodu.