rzepik pospolity właściwości

Rzepik pospolity – właściwości

, ,

rzepik pospolity właściwości

Już w starożytności stosowano rzepik na wątrobę. Współcześnie to zioło jest nieco zapomniane. Za to przemysł farmaceutyczny wykorzystuje jego właściwości żółciopędne do produkcji preparatów wspierających metabolizm. Roślina jest także składnikiem środków zwalczających infekcje i regenerujących tkanki. Znajduje również swoje zastosowanie podczas biegunek. Na co jeszcze pomaga rzepik i w jakich preparatach można go znaleźć? Zapraszamy do lektury tego artykułu, aby lepiej poznać to niezwykłe zioło.

Rzepik pospolity – opis

Agrimonia eupatoria to łacińska nazwa rzepiku pospolitego, który należy do roślin różowatych. Poniżej opisaliśmy rzepik, aby móc go łatwo rozpoznać podczas spaceru po lesie czy łące:

farmaceutka w aptece
  • wieloletnia roślina o sztywnej i słabo rozgałęzionej łodydze, która osiąga od 30 do 100 centymetrów wysokości;
  • liście są przerywano-pierzaste i mają jajowaty kształt z piłkowanymi brzegami;
  • grube zdrewniałe kłącze osiągają do 100 centymetrów długości;
  • na wierzchołku łodygi złotożółte kwiaty zbierają się w kwiatostan w kształcie luźnych kłosów;
  • owocem jest niełupka;
  • całe ziele jest miękko owłosione.

Roślina jest miododajna i ma przyjemny dla nosa żywiczny zapach.

Rzepik pospolity – gdzie rośnie?

Parzydło, jabłecznik czy wątrobowe ziele, to inne nazwy rzepiku pospolitego. Roślina występuje w strefie umiarkowanej Europy, Azji, Ameryki Północnej oraz w Północnej Afryce. W Polsce rzepik rośnie na obszarze całego kraju. Najczęściej można go spotkać na pastwiskach, suchych łąkach, poboczach dróg i w widnych lasach. Rzepik preferuje lekko ocienione i osłonięte od wiatru stanowiska. Najlepiej rośnie na glebie żyznej i przepuszczalnej. Istotny jest też odpowiedni poziom wilgoci.

Rzepik pospolity – kiedy zbierać?

Roślina kwitnie od czerwca do sierpnia. Zapach kwiatów można określić jako delikatny i przyjemny. Ziele rzepiku (z łaciny Agrimoniae herba) zbiera się na początku kwitnienia. W tym celu ścinamy całą roślinę i usuwamy z niej przekwitłe kwiaty, zdrewniałe grube łodygi oraz liście z przebarwieniami.

Rzepik pospolity – jak suszyć?

Ziele rzepiku można rozłożyć cienką warstwą na blaszce wyłożonej papierem i suszyć w suchym zacienionym oraz przewiewnym miejscu. Idealnie do tego celu nada się strych. Inną możliwością jest skorzystanie z suszarni lub uchylonego piekarnika ustawionego na maksymalnie 40 stopni Celsjusza. Po czym poznać, że ziele jest dobrze wysuszone? Łodygi podczas zginania z łatwością się łamią. Gotowy susz powinien zachować swoją barwę i wydzielać przyjemny lekko gorzki zapach. Ususzone ziele rzepiku najlepiej włożyć do szklanych bądź ceramicznych pojemników i schować do ciemnej szafki.

Rzepik pospolity – składniki aktywne

rzepik pospolity składniki aktywne

W rzepiku znajduje się około 5% garbników hydrolizujących i skondensowanych. Do tego roślina zawiera pochodne kwasu elagowego, katechiny, cholinę i gorycze. Należy też wspomnieć o obecności flawonoidów, pochodnych kwercetyny, triterpenach oraz kwasach organicznych. Kolejnymi składnikami godnymi uwagi są witaminy: B3, C i K. Ziele rzepiku zawiera również cholinę, fitosterole i leukocyjanidyny. A wśród związków mineralnych dominuje krzemionka.

Rzepik pospolity – właściwości lecznicze

Ziele rzepiku garbnikom i taninie zawdzięcza właściwości ściągające. Dzięki temu może być stosowane podczas nieżytu żołądka lub jelit, a także podczas biegunek. Garbniki również łagodzą stany zapalne, zwłaszcza w jamie ustnej, na przykład podczas anginy. Dodatkowo rzepik działa regenerująco na tkanki, więc jest składnikiem na przykład żelu Hemofit. Flawonoidy działają przeciwzapalnie i jako przeciwutleniacze neutralizują wolne rodniki. Dodatkowo flawonoidy i witamina C wspierają organizm podczas walki z infekcjami. A spora zawartość krzemionki prowokuje właściwości moczopędne, dlatego rzepik wchodzi w skład suplementu Nefrotabs Bio. Związki goryczowe i cholina regulują procesy trawienne, ponieważ sprzyjają wydzielaniu soków żołądkowych.

Polecane produkty

Rzepik pospolity zastosowanie

Rzepik stanowi składnik mieszanek ziołowych przeznaczonych do leczenia przewodu pokarmowego. Wyciągi z tego zioła stosuje się pomocniczo podczas nieżytu żołądka i jelit, a także w bólach brzucha. Zaleca się je również w trakcie biegunek oraz problemów z wątrobą, zapalenia pęcherzyka i dróg żółciowych.

Odwar z rzepiku można wewnętrznie stosować do przygotowywania okładów na rany i wrzody, siniaki, zwichnięcia oraz inne kontuzje. Znajduje swoje zastosowanie również podczas leczenia egzemy, wyprysków i pleśniawek. Jest używany także do płukanek jamy ustnej podczas stanów zapalnych gardła. Rzepik minimalizuje też działanie bakterii patogennych, przez co wspiera pracę układu moczowego – w związku z tym jest składnikiem płynu Prostapol.

Napar z ziela rzepiku

Napój z rzepiku można stosować wspomagająco podczas kłopotów z przewodem pokarmowym czy oddawaniem moczu. Pomocny może się również okazać podczas biegunki.

Składniki

  • 2 łyżeczki ziela rzepiku
  • 2 szklanki wrzątku

Przygotowanie

Ziele zalejmy wrzątkiem, całość przykryjmy i odstawmy na kwadrans do zaparzenia. Następnie przecedźmy i pijmy po pół szklanki 3 razy dziennie między posiłkami. W przypadku, gdy nie poczujemy poprawy lub nasz stan zdrowia się pogorszy, skontaktujmy się z lekarzem.

Rzepik pospolity przeciwwskazania

Ziele rzepiku nie powinno być stosowane przez osoby ze skłonnościami do zaparć. Nie jest też wskazane dla osób, które są na niego uczulone. Z uwagi na brak wystarczających badań rzepik nie jest zalecany dla kobiet spodziewających się dziecka lub karmiących piersią.

Podsumowanie

Rzepik pospolity był cenionym zielem w starożytności. Prawdopodobnie jako pierwszy na dolegliwości żołądkowe użył go król Pontu. W średniowieczu stosowała go święta Hildegarda, która współcześnie jest znana ze swoich zioło leczniczych praktyk. Kiedyś rzepik uznawano za panaceum na wszelkie dolegliwości i przypisywano mu wręcz magiczną moc. Współcześnie rzepik jest stosowany przez przemysł farmaceutyczny do produkcji leków i suplementów działających żółciopędnie i wspierających metabolizm oraz pracę wątroby. Jest też składnikiem produktów o właściwościach moczopędnych oraz wspierających regenerację tkanek.

Źródła:

J. Kozłowski, T. Wielgosz, J. Cis, „Zioła z apteki natury. Polskie zioła dla zdrowia i urody”, Wydaw. Publicat S.A., 2013 r., str. 155
J. Volak, J. Stodolak, „Rośliny Lecznicze”, Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa 1987, 63 s.
M. E. Senderski, „Prawie wszystko o ziołach i ziołolecznictwie”, Wydaw. Mateusz E. Senderski, Wydanie III, Podkowa Leśna 2017 r., str. 554-555
S. Kohlmünzer, „Farmakognozja. Podręcznik dla studentów farmacji”, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 1993 r., str. 443-444