Zdrowe słodycze bez cukru – przepisy i porady
Dlaczego słodycze są niezdrowe?
- dostarczają organizmowi zbyt dużej ilości cukru odpowiedzialnego między innymi za otyłość, próchnicę i cukrzyce typu 2 (zobacz — jak rozpoznać cukrzycę)
- mają niską wartość odżywczą i znaczną ilość pustych kalorii, po których szybko znów jesteśmy głodni
- zwykle są wykonane z białej mąki pszennej – która w procesie oczyszczania traci większość swoich właściwości odżywczych
- cukier w słodyczach może uzależniać, dlatego tak ważne jest wprowadzanie prawidłowego wzorca odżywiania już od najmłodszych lat
- gotowe słodycze często są żywnością atrakcyjną wizualnie, ale i wysoko przetworzoną, ze znaczną ilością tłuszczy trans, które mogą podnosić poziom złego cholesterolu.
Cukier w słodyczach
Cukier szybko dodaje energii, a z uwagi na swoją słodycz i właściwości jest nieocenionym dodatkiem między innymi do ciast drożdżowych, ciasteczek i bezy. Wzmacnia smak deserów, a także może wpłynąć na ich teksturę – od kruchych ciasteczek po elastyczne ciągutki. Karmelizowany cukier odpowiada za złoto-brązowy kolor słodyczy i ich bogaty aromat. Dodatkowo te białe kryształki mają właściwości konserwujące. Cukier ma też swoje ciemne oblicze – jest wysokokaloryczny, a jego nadmiar może prowadzić do uzależnienia od cukru. Nic więc dziwnego, że dużą popularnością cieszą się słodycze bez cukru na diecie – w dalszej części artykułu wyjaśniamy, czy słusznie.
Cukier ukryty w jedzeniu
Trzeba mieć na uwadze, że cukier jest nie tylko w słodyczach i deserach. Może być między innymi dodatkiem do: keczupu, musztardy, gotowych sosów sałatkowych i dressingów, płatków śniadaniowych czy ciemnego pieczywa, które swój kolor zawdzięcza karmelowi, a nie pełnoziarnistej mące.
Słodziki w słodyczach
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej podaje, że do niskokalorycznych słodzików zaliczamy substancje, które potrafią być wielokrotnie słodsze niż cukier. Należą do nich między innymi:
- acesulfam K
- aspartam
- sacharyna
- stewia
- i sukraloza.
Powyższe słodziki są niskokaloryczne w porównaniu z klasycznym cukrem. Najczęściej są dodawane do: bezalkoholowych napoi, słodyczy i deserów, gum do żucia, artykułów nabiałowych oraz płatków śniadaniowych. Można je również nabyć w formie, która jest odpowiednia dla ciepłych napoi oraz do wypieków.
Zdrowe zamienniki cukru
Osoby chcące ograniczyć cukier w swojej diecie szukają jego substytutu, a do najpopularniejszych należą:
- miód – z którym trzeba uważać, bo mimo że jest zdrowy, to zawiera mnóstwo kalorii
- syrop klonowy lub z agawy
- suszone owoce
Dzięki nim można przygotować domowe fit słodycze bez cukru w klasycznej formie.
Zdrowe słodycze bez cukru
Słodkości bez cukru są popularne wśród młodych mam, które chcą nauczyć swoje pociechy zdrowego stylu odżywiania. Sięgają po nie też osoby na diecie lub te, które z uwagi na swoje problemy zdrowotne muszą unikać białych kryształków. Do najpopularniejszych słodyczy bez cukru zaliczamy:
- gorzką czekoladę
- ciasteczka i batony
- budynie i galaretki w proszku, do samodzielnego przygotowania
- suszone owoce bez dodatków konserwujących i wiele innych.
Domowe słodycze bez cukru — przepisy
Poniżej przedstawiamy proste przepisy na domowe słodycze bez białego cukru. Wybraliśmy proste receptury, które będą idealne dla dzieci, jak i dorosłych.
Kasza jaglana z bananem i masłem orzechowym
Słodki i sycący deser, który można wykonać w krótkim czasie, zwłaszcza jeśli mamy kaszę jaglaną, która została po obiedzie.
Składniki dla 1 osoby:
- 4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
- pół banana (im ciemniejszy okaz, tym będzie słodszy)
- łyżeczka cynamonu
- łyżka masła orzechowego
Przygotowanie:
Do kaszy (może być ciepła) dodajmy rozgniecionego banana, masło orzechowe i cynamon. Całość wymieszajmy i prosty deser bez cukru jest gotowy.
Gorąca czekolada bez cukru
Gęsta gorąca czekolada w klasycznym wydaniu, przyjemnie rozgrzewa i syci, a do tego jest prosta w wykonaniu.
Składniki na 2 porcje:
- 250 ml mleka 3,2%
- 100 ml schłodzonej śmietany 30%
- pół tabliczki gorzkiej czekolady (50 g)
- pół łyżeczki cynamonu
- szczypta soli morskiej
Przygotowanie:
Mleko ze śmietaną podgrzejmy w rondlu – gdy będzie ciepłe, dodajmy posiekaną czekoladę, sól i cynamon. Całość należy wymieszać do połączenia składników, zdjąć z ognia i serwować.
Szybkie lody truskawkowe
Proste i szybkie w wykonaniu lody, które można zrobić z ulubionych mrożonych owoców. Niezbędnymi urządzeniami do przygotowania tego deseru jest blender lub termomix.
Składniki na około 4 porcje:
- 1 opakowanie mrożonych truskawek (około 450 gramów)
- 1 puszka mleczka kokosowego
- miód lub syrop klonowy do smaku
Przygotowanie:
Do blendera z funkcją rozdrabniania lodu wsypmy połowę mrożonych owoców oraz połowę puszki mleczka kokosowego – całość zblendujmy na gładką masę. Następnie do lodów dodajmy drugą połowę owoców oraz mleczka kokosowego i ponownie włączmy urządzenie. Po chwili uzyskamy kremowe lody. Na tym etapie można je skosztować i ocenić, czy należy je dosładzać miodem lub syropem klonowym, czy od razu serwować.
Czy słodycze bez cukru tuczą?
Należy podkreślić, że nadmiar słodyczy zarówno tych fit, jak i klasycznych będzie niekorzystnie wpływać na naszą sylwetkę. Chcąc utrzymać optymalną dla nas wagę, warto jeść w sposób zbilansowany i świadomy. Słodycze mogą pojawić się w naszej diecie, ale powinniśmy sięgać po nie z umiarem. Co bardzo istotne, słodkości bez cukru mogą być nawet bardziej kaloryczne niż ich wersje light, ponieważ często brak białego cukru jest rekompensowany zawartością tłuszczu, który jest nośnikiem smaku. Nic więc dziwnego, że wiele osób zadaje sobie pytanie: słodycze bez cukru czy warto? Jeśli podejdziemy do takich przekąsek z rozwagą albo zaczniemy je samodzielnie przygotowywać w domu, to mogą stać się dla nas słodką alternatywą.
Ograniczenie słodyczy i cukru w diecie może mieć pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Dzięki temu nie będziemy musieli się zastanawiać, jakie są wczesne objawy cukrzycy – choroby cywilizacyjnej naszych czasów. Przy okazji będzie nam łatwiej utrzymać szczupłą figurę, dobrą formę i zdrowe uzębienie. Należy oczywiście pamiętać, że umiar i świadome wybory żywieniowe są kluczem do naszego zdrowia i dobrego samopoczucia.
Źródła:
A. Jarosz, „Czy substancje słodzące mogą być sprzymierzeńcem w walce z otyłością?”, Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej”, https://ncez.pzh.gov.pl/zdrowe-odchudzanie/czy-substancje-slodzace-moga-byc-sprzymierzencem-w-walce-z-otyloscia/, [Dostęp dn. 24-04-2024 r.]
Jestem miłośniczką świadomego odżywiania, ziół leczniczych i domowych sposobów na dbanie o zdrowie i urodę. Pasjonują mnie również tematy związane z prawidłową postawą ciała oraz zdrowiem i rozwojem dzieci. W tekstach, które przygotowuję dla Czytelników, zawieram merytoryczną wiedzę, popartą badaniami i materiałami źródłowymi. Dzielę się również swoim doświadczeniem, przepisami kulinarnymi i praktycznymi poradami. Zależy mi na tym, aby teoretyczna wiedza została „podana” w przystępny sposób i odnosiła się do naszego codziennego życia.