jak rozpoznać grypę żołądkową

Grypa żołądkowa – leczenie i dieta. Jak uniknąć zakażenia?

,

jak rozpoznać grypę żołądkową

Ból brzucha i nudności, które szybko zmieniają się w intensywną biegunkę i wymioty. Grypa żołądkowa atakuje nagle, powodując charakterystyczne objawy, które całkowicie uniemożliwiają normalne funkcjonowanie. Szczególnie niebezpieczna jest dla dzieci i osób starszych ze względu na wysokie ryzyko odwodnienia. Co zrobić, gdy pojawi się grypa żołądkowa? Leczenie domowe w połączeniu z odpowiednią dietą pomoże szybko wrócić do pełni sił.

Jak rozpoznać grypę żołądkową?

Grypa żołądkowa, powszechnie nazywana także jelitówką atakuje zwykle w sezonie jesienno-zimowym, a w związku z jej wysoką zaraźliwością często chorują również osoby w naszym bliskim otoczeniu. Wiedzą o tym przede wszystkim rodzice dzieci uczęszczających do przedszkola lub szkoły, gdzie najmłodsi bardzo łatwo się zarażają, nierzadko przenosząc też zarazki na kolejnych członków rodziny.

farmaceutka w aptece

W większości przypadków grypa żołądkowa jest infekcją o podłożu wirusowym, którą wywołać mogą norowirusy i rotawirusy. Na skutek aktywności patogenów dochodzi do uszkodzenia błony śluzowej jelit, co skutkuje wystąpieniem uciążliwych dolegliwości.
Rozpoznanie choroby zwykle nie jest trudne. Kiedy nagle pojawia się silne osłabienie i ogólne rozbicie, któremu towarzyszą wymioty oraz biegunka większość osób podejrzewa właśnie grypę żołądkową. Jej objawy są podobne do zatrucia pokarmowego, jednak przy grypie częściej występuje wysoka gorączka sięgająca nawet 40 stopni Celsjusza.

Objawy grypy żołądkowej:

  • biegunka
  • nudności i wymioty
  • ból brzucha
  • wysoka gorączka
  • osłabienie
  • brak apetytu.

U dzieci dodatkowe objawy można zaobserwować także na twarzy w postaci spierzchniętych ust oraz zapadniętych oczodołów. Ponadto w trakcie trwania choroby dziecko może rzadziej oddawać mocz.

Grypa żołądkowa – leki bez recepty

Podobnie jak w przypadku wszystkich infekcji wirusowych w przebiegu grypy żołądkowej wskazany jest odpoczynek oraz dbanie o prawidłowe nawodnienie organizmu, które podczas jelitówki jest szczególnie ważne. Leczenie skupia się przede wszystkim na tym, aby zapobiec wystąpieniu odwodnienia i zaburzeń elektrolitowych oraz pomaga łagodzić występujące objawy.

Podczas jelitówki chory często ma wodnistą biegunkę, wymiotuje, a podczas gorączki intensywnie się poci. To wszystko sprawia, że traci zarówno wodę, jak i pierwiastki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ryzyko odwodnienia jest szczególnie wysokie u małych dzieci i może wymagać hospitalizacji.

Objawy odwodnienia u niemowląt:

  • zmniejszenie częstotliwości oddawania moczu (sucha pieluszka po upływie 3 godzin)
  • suche błony śluzowe, język i usta
  • pobudzenie lub apatia
  • przyspieszony oddech
  • blada i chłodna skóra
  • zapadnięte ciemiączko
  • zapadnięte gałki oczne
  • nadmierna senność
  • płacz bez łez.
Powiązane produkty

[show_products product=”212869, 263243, 212258, 263257 „]

Woda i elektrolity

W trakcie choroby należy dużo pić. Płyny warto przyjmować w niewielkich porcjach i popijać regularnie, aby poprawić ich wchłanianie. Choremu można podawać niegazowana wodę mineralną oraz napary z ziół wspomagających procesy trawienne jak np. mięta, czy łagodzących nudności, jak np. imbir. Niewskazane są natomiast soki czy napoje typu cola, które zawierają cukier przez co mogą nasilać biegunkę. Podawane razem z płynami elektrolity pomagają przywrócić równowagę wodno-elektrolitową w organizmie i uniknąć odwodnienia.

Probiotyki

W przebiegu grypy żołądkowej zaburzona zostaje flora bakteryjne jelit. Aby przywrócić jej równowagę chory może przyjmować probiotyki zawierające żywe szczepy bakterii.

Leki przeciwgorączkowe

Podwyższona temperatura ciała, które nie przekracza 38 stopni Celsjusza nazywana jest stanem podgorączkowym i nie wymaga stosowania środków przeciwgorączkowych. Ulgę mogą przynieść zimne okłady stosowane na czoło. Grypie żołądkowej często jednak towarzyszy wysoka gorączka sięgająca nawet 39-40 stopni Celsjusza. Z pomocą przychodzą wtedy leki przeciwgorączkowe dostępne w postaci tabletek lub czopków doodbytniczych. W pierwszej kolejności warto rozważyć stosowanie preparatów na bazie paracetamolu, aby uniknąć dodatkowego podrażnienia błony śluzowej żołądka.

Leki przeciwbiegunkowe

Stosowanie środków przeciwbiegunkowych u chorych należy rozważyć indywidualnie. W trakcie biegunki z organizmu usuwane są szkodliwe patogeny, w związku z czym hamowanie jej może wydłużyć czas trwania infekcji. Przy intensywnych objawach może być to jednak potrzebne. U osób dorosłych stosowane są m.in. środki zawierające substancje aktywną w postaci loperamidu.

Co jeść przy grypie żołądkowej?

Intensywność objawów w początkowym etapie choroby zwykle powoduje, że chory nie ma ochoty na jedzenie. Pierwszego dnia można całkowicie z niego zrezygnować, jednocześnie pamiętając o dostarczaniu organizmowi wody i elektrolitów. Głodówka nie wspomaga jednak procesu leczenia, a wręcz przeciwnie może dodatkowo osłabiać organizm. Zalecana dieta powinna być lekkostrawna i bazować na produktach zapierających, które pomogą zagęścić stolec. Przy biegunce choremu można podać np. kleik ryżowy, ryż z gotowanym jabłkiem, zupę marchewkową, a także ziemniaki lub banany. Stopniowo dietę można rozszerzać wprowadzając do niej pieczywo, chude mięso oraz gotowane warzywa. Aby dodatkowo nie obciążać układu pokarmowego potrawy smażone należy zamienić na gotowane lub pieczone bez dodatku tłuszczu.

Warto zwrócić uwagę na obecność błonnika w diecie. Jego frakcja nierozpuszczalna pobudza ruchy perystaltyczne jelit, czego przy biegunce należy unikać. Rozpuszczalny błonnik wchłania z kolei wodę i pomaga złagodzić objawy biegunki. To dlatego podczas biegunki pieczywo ciemne lepiej zamienić na jasne, a zamiast makaronu razowego ugotować tradycyjny pszenny makaron. W trakcie grypy żołądkowej należy zrezygnować z wszelkich produktów, które mogą nasilać dolegliwości ze strony układu trawiennego – tłustych, ostro przyprawionych, a także słodyczy.

Jelitówka – ile czasu się zaraża? Jak uniknąć choroby?

Jelitówką łatwo zarazić się w dużych skupiskach ludzi, ponieważ osoba zainfekowana wirusem zaczyna zarażać jeszcze przed wystąpieniem pierwszych objawów. Warto pamiętać, że zarażać może również osoba, która przebyła chorobę – od kilku dni – do nawet dwóch tygodni po ustąpieniu objawów.

Jeśli choruje członek rodziny, należy w miarę możliwości go odseparować. Wirusy grypy żołądkowej mogą przenosić się zarówno poprzez bezpośredni kontakt z chorym, jak i drogą fekalno-oralną, dlatego oprócz umycia rąk po skorzystaniu z toalety ważne jest również dokładne zdezynfekowanie powierzchni takich jak m.in. muszla klozetowa, umywalka czy klamki. Zarażamy się także poprzez przedmioty codziennego użytku, dlatego chory powinien korzystać z osobnych naczyń i własnego ręcznika.

Nie ma jednej sprawdzonej recepty, która mogłaby zapobiec zakażeniu jelitówką. Do środków ostrożności, których z pewnością warto przestrzegać należy:

  • częste i dokładne mycie rąk woda z mydłem (przede wszystkim po skorzystaniu z toalety, po powrocie do domu i przed jedzeniem)
  • mycie produktów spożywczych (owoców, warzyw)
  • unikanie wspólnego picia czy jedzenia z tych samych naczyń z drugą osobą
  • regularne wietrzenie pomieszczeń
  • unikanie dużych skupisk ludzi.

Na zakażenie i cięższy przebieg jelitówki szczególnie narażone są osoby z obniżoną odpornością, dlatego w okresie infekcyjnym warto wzmacniać swój układ odpornościowy. Profilaktycznie można sięgać także po probiotyki.