Jak zrobić syrop z cebuli i czosnku?
Przepis na domowy syrop z cebuli i czosnku
Składniki:
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- miód
Przygotowanie:
Cebulę należy obrać, pokroić w drobną kosteczkę i wrzucić do wyparzonego słoika. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i całość zalać miodem. Słoik zakręcić, potrząsnąć i odstawić na kuchenny balat, aby cebula oddała swój cenny sok. Po około 2 godzinach składniki przegryzą się i syrop będzie gotowy do spożycia.
Domowy syrop na przeziębienie – właściwości:
Tego typu syropy są od wieków znane w ziołolecznictwie ludowym. Były stosowane przez nasze babcie i mamy, a teraz my możemy korzystać z tych sprawdzonych i prostych receptur. Podstawą działania syropu z cebuli są właściwości jego składników:
- Miód – ma właściwości antyoksydacyjne i antybakteryjne. Jego spożywanie pozwala zwiększyć ilość limfocytów T i B oraz przeciwciał, które pozytywnie działają na naszą odporność i wspierają organizm podczas infekcji
- Cytryna – jest bogatym źródłem witaminy C, A, E i z grupy B. Chroni przed wolnymi rodnikami, pobudza układ immunologiczny i działa przeciwzapalnie
- Czosnek – zawiera witaminy A, B, B2 i C, a także flawonoidy, aminokwasy i związki śluzowe. Czosnek jest nazywany naturalnym antybiotykiem z uwagi na alliinę, która charakteryzuje się silnym działaniem bakteriobójczym
Dawkowanie:
Zaleca się podawanie syropu 3 razy dziennie po 1 łyżce dla dorosłych, a dla dzieci po 1 łyżeczce.
W przypadku braku poprawy lub pogorszenia się stanu zdrowia, należy skontaktować się ze specjalistą.
Przeciwskazania:
Jeśli mamy alergię na którykolwiek ze składników syropu, to nie należy go stosować.
Domowy syrop z cebuli i czosnku jest naturalnym wparciem podczas choroby, ale nie zastąpi zdrowego stylu życia i zbilansowanej diety.
Jestem miłośniczką świadomego odżywiania, ziół leczniczych i domowych sposobów na dbanie o zdrowie i urodę. Pasjonują mnie również tematy związane z prawidłową postawą ciała oraz zdrowiem i rozwojem dzieci. W tekstach, które przygotowuję dla Czytelników, zawieram merytoryczną wiedzę, popartą badaniami i materiałami źródłowymi. Dzielę się również swoim doświadczeniem, przepisami kulinarnymi i praktycznymi poradami. Zależy mi na tym, aby teoretyczna wiedza została „podana” w przystępny sposób i odnosiła się do naszego codziennego życia.