apo-discounter.pl -
Twój blog o zdrowiu i urodzie
Właściwości śliwek – skarby jesieni w sezonie
Zdrowe odżywianie, Zdrowie w kuchni
Jeszcze przez chwilę możemy cieszyć się śliwkami – owocami, na które sezon pojawia się w trzecim kwartale roku i trwa nieraz do końca października. Są zdrowe, słodkie i w prosty sposób można je zachować na późniejsze miesiące…
Witamina B5 – właściwości, występowanie, niedobory
Leki i suplementy, Vademecum
Kwas pantotenowy jest jednym z niezbędnych dla zdrowia związków dostarczanych z pożywienia. Dieta zbilansowana, tj. zawierająca produkty w nią bogate w większości przypadków zapewnia właściwą jego podaż, ale zdarzają nam się…
Właściwości zdrowotne gruszki – dlaczego warto ją jeść właśnie teraz?
Zdrowe odżywianie, Zdrowie w kuchni
Słodkie, soczyste, o wszechstronnych zastosowaniach. Niekwestionowana królowa polskiej jesieni to z pewnością właśnie gruszka. Co trzeba o niej wiedzieć, jak się zainspirować i jak zachować jej smak na dłużej?
Jakie…
Trzeci migdał u dziecka – przyczyny i leczenie
Choroby, Maluch, Porady, Rodzicielstwo, Zdrowie
Trzeci migdał to element układu odpornościowego dziecka, a jego powiększenie często wynika z infekcji spowodowanych kontaktem z wieloma patogenami. Czy istnieje zależność między przerośniętym trzecim migdałem a kaszlem? Kiedy należy…
Cholina – występowanie, znaczenie dla zdrowia
Leki i suplementy, Vademecum
Witamina B4 jest bardzo ważnym dla zdrowia składnikiem, a jednak rzadko się o nim mówi. Odpowiednie skomponowanie diety umożliwia pokrycie dziennego zapotrzebowania, ale trzeba również wiedzieć, że przesada w drugą stronę może…
Ethylparaben – INCI
INCI, Vademecum
Konserwant należący do grupy parabenów, stosowany w celu eliminowania ryzyka zagrożenia mikrobiologicznego w produkcie. Szeroko stosowany do produkcji kosmetyków, niektórych wyrobów farmaceutycznych i preparatów narażonych na przeniesienie…
Wirus Marburg – co trzeba wiedzieć?
Choroby, Zdrowie
Wirus Marburg jest bardzo poważnym wyzwaniem dla lekarzy i naukowców zajmujących się chorobami zakaźnymi. Mimo iż w Europie pojawia się rzadko, stanowi duże zagrożenie dla zdrowia publicznego, przede wszystkim z powodu łatwego rozprzestrzeniania…
Cukinia właściwości zdrowotne – dlaczego warto jeść cukinię?
Vademecum, Zdrowe odżywianie, Zdrowie w kuchni, Żywność
Cukinia, której nazwa pochodzi od włoskiego zucchina (mała dynia), to niskokaloryczne i lekkostrawne warzywo, które zdobyło uznanie wśród osób dbających o zdrowie i formę. W tym artykule odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania:…
Z czym nie łączyć witaminy D?
Porady, Pytania i odpowiedzi, Vademecum, Zdrowie
Sezon na suplementację witaminy D rozpoczyna się we wrześniu, wraz z mniejszą ilością słońca. To doskonała okazja, aby dzięki niej wzmocnić swoją odporność, kości oraz zęby. Czy witaminę D można przyjmować też z innymi…
Maślan sodu – właściwości i kiedy warto po niego sięgnąć?
Choroby, Profilaktyka, Vademecum, Zdrowie, Zdrowie, Zdrowie w kuchni, Żywność
Maślan sodu cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Jest stosowany między innymi do łagodzenia objawów jelita drażliwego, biegunki po antybiotyku czy wsparcia trawienia. W tym artykule wyjaśniamy, jak działa maślan sodu i na…
Czy przeterminowane zioła szkodzą?
Pytania i odpowiedzi, Vademecum, Zdrowie, Zdrowie w kuchni
Zioła dzięki swoim właściwościom są używane nie tylko do gotowania, ale i leczenia. Z uwagi na dużą dostępność często nabywamy je w znaczących ilościach. Co w sytuacji, gdy zapomnimy o naszych zapasach? Czy zioła mogą się…
Pomysły na prezent na Dzień Chłopaka
Ciało, Kosmetyki, Pielęgnacja skóry, Twarz, Uroda, Vademecum, Włosy
30 września obchodzimy Dzień Chłopaka. To doskonała okazja, aby przygotować prezent i wręczyć go swojemu mężczyźnie, narzeczonemu czy mężowi. Zdajemy sobie sprawę, że wybór podarunku nie zawsze jest łatwy i oczywisty.…
Biegunka rotawirusowa – czy jest niebezpieczna?
Choroby, Zdrowie
Zakażenia rotawirusowe są dość powszechne, jednak dzięki dostępności szczepień ochronnych, ich negatywny wpływ na zdrowie jest mniejszy, a sam przebieg – łagodniejszy. Jednym z podstawowych objawów zakażenia tym wirusem jest…
Co jeść po zawale serca?
Pytania i odpowiedzi, Vademecum
Zawał serca to stan bezpośrednio zagrażający zdrowiu i życiu. Dochodzi w nim do częściowego lub całkowitego zablokowania przepływu krwi do części mięśnia sercowego, będącego najczęściej wynikiem nagromadzenia się płytki…
Kora kruszyny właściwości i zastosowanie
Porady, Vademecum, Zdrowie, Zdrowie w kuchni, Zielnik
Kruszyna pospolita zawiera korę, która może być wsparciem podczas zaparć. Dzięki zawartości glikozydów antranoidowych pobudza pracę jelita grubego, ułatwiając wypróżnianie. W tym artykule odpowiadamy na pytanie: kora kruszyny,…
Pielęgnacja skóry niemowlaka – czyli jak ją nawilżyć i unikać podrażnień
Zdrowie
Skóra niemowlaka jest niezwykle wrażliwa, dlatego jej właściwa pielęgnacja od pierwszych dni życia jest kluczowa. Ważne jest stosowanie dedykowanych kosmetyków o prostym składzie, wybór ubranek z naturalnych włókien oraz…